Erektionsproblem

erektionsproblem

Att behandla impotens

Här presenterar vi behandlingar, lösningar, tips och råd till er som lider av erektionsproblem / Impotens

Det är mycket vanligt att män drabbas av erektionsproblem, och det är oftast inget man vill prata om. Vi vill med denna sida hjälpa er med tips på bra hjälpmedel och behandlingar som fungerar.

Hur erektionsproblemen uppstår brukar vara olika från man till man, men en otillfredsställd erektion kan ha en kraftig inverkan på en man och vara negativt för självförtroendet. I värsta fall drar man sig undan sin partner och detta kan leda till ytterligare problem då spänningar och stress gör att man drar sig undan ytterligare. Men kom ihåg att det finns hjälp att få om man drabbats av erektil dysfunktion.

Piller, gå till läkaren eller använda en penispump? Det är många frågor och nästan lika många lösningar. Prova er fram, det kan vara ett bra tips att först prova med att träna upp er erektion med en penispump.

potensproblem – Orsaker

Det finns många orsaker till varför en erektion kan svikta! Enligt en studie från USA visar det att en femtedel av alla män över 20 år har problem med potensen på ett eller annat sätt.

Det kan finnas både psykologiska och fysiska orsaker till impotens. Bland yngre män är det oftast psykologisk stress, eller prestationsångest som orsaker erektionsproblemet. Bland äldre män är det oftast dem fysiska problemen som kan ligga till grund. Är ni osäker på om ni har psykologisk eller fysisk impotens kan ni lätt kontrollera det själva. Har ni morgonstånd betyder det att era erektionsproblem troligen är psykologiska, eller om du kan få stånd vid onani.

Vanliga psykologiska orsaker till erektionsproblem:

 • Stress
 • Oro
 • Prestationsångest
 • Skuldkänslor
 • Utmattning
 • Sexuell uttråkning
 • Gräl med partnern
 • Depressioner

Vanliga fysiska orsaker till erektionsproblem:

 • Rökning
 • Alkohol
 • Övervikt
 • Diabetes
 • Kärlsjukdomar
 • Skador på hjärtat
 • Ryggskador
 • Olika typer av kirurgiska ingrepp eller strålbehandlingar
 • Parkinsons sjukdom
 • Hormonella sjukdomar

Kan man förebygga erektionsproblem / impotens?

Det finns saker man kan göra själv för att förebygga problem med erektionen. Rökning, övervikt och alkoholkonsumtion är några av dem sakerna man själv kan ta tag i. Bra att tänka på innan problemen har börjat, eller när erektionen börjar svikta. Att hålla sin stressnivå nere är också viktigt då stress är en av dem psykologiska orsakerna till att erektionsproblemen kan börja. Ett hjälpmedel, ex en penispump och penisring, kan också vara förebyggande hjälp då detta kan ta bort prestationskraven på er och skapa en trygghet.

Har man en relation kan första steget vara att prata med sin partner om sin situation. Detta kan leda till att ni slipper stress och kraven på er lättar. Fysisk träning och hälsosam kost är också viktiga faktorer som kan komma att förebygga impotens då detta sänker kroppens stressnivåer.

erigerad penis

.

Lösningar för erektionsproblem

Hjälpmedel:

Penispump, även kallad vakuumpump och erektionspump är ett vanligt och populärt hjälpmedel för män. En penispump tar över kroppens funktion när det gäller att fylla penisens svällkroppar med blod. Vakuumpumpar är ett mycket effektivt hjälpmedel och ofta ett bortglömt hjälpmedel. En ”bathmate” kan även hjälpa till mot erektionsproblem, och även problem med en svag stråle då den använder vatten istället för luft.

Penisring använder ni för att bibehålla ert stånd. Använd först er penispump för att sedan trä på en penisring för att behålla den önskade erektionen. Då minskar blodflödet ut från svällkropparna och därmed förlängs erektionen. Tänk dock på att bara använda en penisring i max 30 minuter. En penisring finns i olika utförande och storlekar och kan även innehålla vibratorer som stimulerar er partner.

Potenshöjande medel finns i många former och märken. Det vanligaste man hört talas om är Viagra. Kom ihåg att det kan vara en god idé att rådfråga en läkare innan ni börjar testa olika preparat. Vi reagerar alla olika på olika typer av potensmedel, om ett preparat fungerar på en man behöver det inte fungera på en annan. Det finns nu även sugtabletter att använda om man inte vill svälja ett piller.

Kirurgi är i dagsläget inte lika vanligt som förr. Ett kirurgiskt ingrepp gick till så att man satte in en skena längs penisskaftet för att uppnå erektion. Det finns även en del vätskor som man själv kan injicera med spruta.

För dig som partner

Hjälp varandra!

Även om det kan kännas svårt och jobbigt att prata med sin partner om sina erektionsproblem så upplever dem flesta att allt blir mycket lättare efteråt. Att lära sig orsaker och att skaffa sig kunskap om potensproblem hjälper även dig som partner mycket. Många tycker också att stressen släpper när man väl har pratat av sig som ett par. Va öppna mot varandra, och välj tillsammans den behandling som passar båda.

Det kan även kännas jobbigt för dig som partner om din man har svårt att få stånd. Ofta upplever partnern skuldkänslor och tankar om felet ligger på dig själv. Ni kanske har varit ett par länge och mannen kanske kan få erektion vid andra tillfällen, ex onani. Även här är det mycket viktigt att ni pratar med varandra. Kom ihåg att många män mellan 18-74 någon gång upplever störningar i sin erektion. Det brukar även vara många andra orsaker, som högt blodtryck, diabetes.

Gemensamma punkter för att lyckas:

 • Försök få er partner att förstå att det är inte deras fel. Ni tycker inte att hon eller han har blivit oattraktiv. Ingen av er ska ta på er skulden.
 • Va ärliga mot varandra. Tycker du att det är svårt att prata om detta med din partner, säg det i inledningen av samtalet. Du är rädd om er relation och vill göra detta för ert gemensamma bästa.
 • Det är vanligt att män förstorar upp problemet än vad kvinnor gör. Ibland räcker det med närhet, kärlek och värme.
 • Hur går ni vidare, vilka hjälpmedel eller behandlingar ska vi gemensamt testa?